De Uitlegfabriek

De Uitlegfabriek is een project dat ik twee jaar geleden bedacht met Alexander Pleijter en Jeroen van Kleef. Lang zijn we op zoek geweest naar de beste vorm, de beste tekenaar en de beste stemacteur. Inmiddels worden de filmpjes van De Uitlegfabriek gemaakt door Luuk Hendriksen en mijzelf, met verschillende stemacteurs, waaronder recentelijk Roel van Luijk en Marloes ten Kate.

De Uitlegfabriek maakt korte animaties bij thema’s in het nieuws. Op het moment dat het in de media ergens over gaat en je weet eigenlijk niet zo goed wat het onderwerp is, dan ben je als lezer, kijker of luisteraar snel vertrokken. Europa? Boeit me niet. Economie? Als ik maar mijn loon krijg. In de praktijk komt dit doordat er gewoon veel basiskennis ontbreekt. Daar speelt De Uitlegfabriek op in.

Zo legden wij onlangs de Europese naheffing uit.

Ook maakt De Uitlegfabriek video’s in opdracht. Deze opdrachten kunnen van alles zijn. Zo legden wij in het verleden uit hoe het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek het in 2013 had gedaan, bijgaand hun jaarverslag, en maakten wij voor Afstudeerbegeleider.nl een video voor afstuderende studenten. Ook legden wij recentelijk de Wet Werk en Zekerheid uit voor Kop Advocatuur, in twee stappen: de wijzigingen aan de nieuwe arbeidswet die in januari ingingen, en de wijzigingen van juli.