Timelapse

Sinds kort ben ik echt helemaal verzot aan timelapses. Je weet wel, die snel afgespeelde omgevingsshots. Niet alleen zijn ze vaak prachtig, ze zijn ook ontzettend leuk om te maken. Zou je niet zeggen, want het kost enorm veel tijd om een timelapseshot te maken, maar ik zie het een beetje als vissen: je kiest een goed plekje, richt je shot en gaat vervolgens zitten wachten tot je beet hebt.

Zo maakte ik onlangs als eerste proef een filmpje van een van mijn favoriete plekken in Amsterdam: de kade bij de Aambeeldstraat in Amsterdam Noord. Je kijkt hier over het IJ heen en eigenlijk is iedere avond magisch, met een prachtige zonsondergang die overgaat in een lichtspel van alle huizen en gebouwen aan de overkant van het IJ.

Mijn grote inspiratiebron is de YouTuber Casey Neistat. Deze filmmaker kwam er door zijn eigen bedrijf en door zijn baby niet aan toe om nog echt veel films te schieten. Wat doe je dan als selfmade man, die Work Harder op zijn arm heeft getatoeëerd? Dan maak je een daily vlog. Iedere dag een video. En wat voor een. Een van de dingen die er altijd in opvallen zijn de prachtige timelapse shots van New York City.

Toen ik in New York was, moest ik dat dan ook natuurlijk zelf ook uitproberen. Ik gaf er overigens wel een beetje mijn eigen draai aan. Anyway, meer timelapses komen er zeker aan.